Wat moet ik ook alweer doen bij fotograferen?

geplaatst in: Leek, Sport, Tolbert, Wielrennen | 0

Vrijdag 10 april dacht ik even snel 2 hobby’s met elkaar te combineren namelijk fotograferen en wielrennen. De Energiewacht toer deed Leek aan en ik had ook nog eens de middag vrij. Ik had er zin in en de accu’s waren vol, maar dat was ook het enige waar ik echt goed over nagedacht had die dag. Wat ging er bij mij mis?

Ik had al een tijdje geen buitenfoto’s meer gemaakt, maar normaal kan ik me goed op routine redden. Nu had ik echter geen kennis van de route die de dames zouden fietsen. Dat bleek al snel een cruciale fout, want over heel de route in Leek zou ik tegenlicht hebben. Echt tijd om nog een andere plek langs de route te zoeken was er niet, mede ook doordat ik deze nog steeds niet wist. Ook collega fotografen wisten de verdere route niet. In dit mobiele tijdperk zou je verwachten dat alles op internet te vinden is, maar ik ving bot. Wellicht door de haast of omdat er echt geen kaartje op internet stond? Dan maar te voet een deel van de borden voor de wielrensters volgen.

Langs het mooie Nienoord heb ik me toen opgesteld om zonder flitser (wat nu erg handig zou zijn om met dit felle tegenlicht de personen bij te lichten) me voor te bereiden op de snelle karavaan van wielrensters, volgauto’s, persmotoren en agenten. Een peleton is vaak in een seconde of 15 voorbij, maar gelukkig is de theorie van de camera en lens me nog wel bij gebleven. Ik besloot om bewust de foto’s overbelichten om zo nog enig acceptabele foto’s maken en een beetje eervol het slagveld te kunnen verlaten.

Even terug naar de theorie. Wat gebeurt er als je alleen maar op de programmastand fotografeert? Een camera zal altijd proberen om een acceptabele foto te maken qua belichting. Omdat ik mensen op de foto wil hebben, wil ik ook duidelijk het gezicht en lichaam/kleding in beeld hebben. Doordat de wielrensters tussen mij en de zon staan, zal het gezicht en dergelijke in de schaduw zijn en op de foto meestal (te) donker zijn of zelfs helemaal wegvallen. Hieronder een voorbeeld van zo’n situatie.

voorbeeld donkere foto door tegenlicht

Ik heb dit opgelost door zelf een sluitertijd te kiezen. Dit is de stand Tv op de draaiknop van mijn Canon (zie voorbeeldfoto). In dit geval kies ik dan zo rond de 1/350 seconde. De camera zoekt zelf het meest geschikte diafragma (lensopening) Hierdoor ben ik altijd vrij zeker van het feit dat ik geen bewogen foto’s heb bij deze snel bewegende onderwerpen. Daarnaast heb ik de gevoeligheid van de camera op ISO 100 gezet en handmatig 5 stappen overbelicht. Hierdoor heb ik wel kans dat een aantal foto’s echt te licht worden, maar dan kan ik deze alsnog beter nabewerken in Photoshop. Dit laatste doe ik trouwens liever niet. Ik ben nog van de oude(re) stempel en wil de foto in 1x goed maken. Ten eerste is dit mijn kick en ten tweede kost nabewerken erg veel tijd. Overbelichten heeft nog een ander nadeel namelijk dat de achtergrond vaak erg flets wordt. Maar ik heb liever een goed belicht onderwerp, dan helemaal geen foto.

De Tv stand op de draaiknop

Hieronder is een voorbeeld te zien van een overbelichte foto bij tegenlicht. Het lijkt alsof de foto onscherp is, maar het scherpstelpunt ligt bij de meest linker wielrenster. Op deze foto is ook goed te zien dat de lucht op achtergrond wit is geworden in plaats van de werkelijke blauwe lucht.

voorbeeld overbelichte foto bij tegenlicht

Helaas kan ik van deze dag geen voorbeeldfoto laten zien met een invulflits. Zoals al gezegd was ik deze vergeten. Maar ik kan wel een voorbeeld laten zien als de renners van de andere kant waren gekomen. Dit komt ook aardig in de buurt.

met het licht mee gefotografeerd

 

Laat mijn fouten je in ieder geval de volgende keer helpen en denk aan:

 • een goede planning en voorbereiding is het halve werk, ken de route/omgeving
 • zorg dat je accu(‘s) vol zijn of heb reserve bij je
 • gebruik een zonnekap, hier kun je in ieder geval iets van vervelend licht tegengaan
 • heb je een extra flitser? Neem deze altijd mee
 • ken de functies van je camera en kan deze ook toepassen
 • en heb plezier, ondanks dat het een keertje misgaat. Vaak levert dit juist en mooi verhaal of zelfs een aparte foto op.

 

Ow… En mijn foto van de dag? Dat vind ik toch de volgende foto. Hij straalt snelheid en concentratie uit.

snelheid en concentratie

Plezier gehad, even weer met de beide benen op de grond, dus een erg geslaagde middag!

 

 

Geniet en deel!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *