Nieuwjaarsloop ‘De Wilp’: voorbereid en toch spartelen

Het jaar 2016, nieuwe ronde, nieuwe kansen en meteen nieuwe uitdagingen bij de Nieuwjaarsloop in de Wilp!

Traditiegetrouw doet mijn vriendin mee aan de Nieuwjaarsloop in De Wilp. Een leuk hardloopevenement met een kinderloop, 5km, 10km en een halve marathon. Zeker leuk om mee te doen, maar ook om te bekijken/fotograferen. Door de slimme starttijden hoeft het publiek niet lang te wachten om de lopers 1, 2 of zelfs 3 keer voorbij te zien komen.

Ikzelf ga meestal op fotografiepad. De deelnemers leuk op de foto zetten bij deze superprestatie geeft een goed gevoel en het is ook nog eens leuk om te zien!
Dit jaar was ik op en top voorbereid op het slechte weer en donkere tijd van het jaar. Maar ik was niet geheel voorbereid op de tegenslag die materiaalpech heet.
Ik merkte al dat bepaalde foto’s niet scherp waren. Lag het aan de menu-instelling, manuele/autofocus? Helaas/gelukkig niet. Verder zoeken, body of lens spontaan kapot? Gelukkig ook niet. De flitser dan? Deze eraf gehaald en meteen waren de foto’s en stuk beter en scherper (behalve dat de ISO-waarde extra omhoog moest door het donkere weer). Nog maar eens testen. Flitser er weer op met verse batterijen gaven helaas niet de oplossing. Hier moest het probleem dus wel liggen.

WAT NU? Even denk je er aan om dan maar de spullen op te ruimen en je verlies te nemen, maar dat knagende gevoel zal dan blijven. Je moet dan een compromis met jezelf sluiten. Zo goed mogelijk vechten tegen deze tegenslag en met tegenzin de ISO-waarde omhoog schroeven en verder gaan zonder flitser.

Maar wat doet dit met de foto’s? Bij de meeste foto’s kwam de ISO-waarde tussen de 4000 en 6400 terecht. Dit zorgt ervoor dat de foto’s wat korrelig worden. Vooral bij weinig contrast, zoals de grijze lucht of huid is dit dan erg goed te zien.

Is dit ook anders op te lossen? Ja, er zijn meerdere manieren om op een lagere ISO-waarde te fotograferen, maar bij sportfotografie wordt dit wel erg lastig. Het meebewegen met het onderwerp doe ik al standaard, dus bood dit geval geen extra oplossing. De ISO-waarde omlaag brengen kan ook door met een langere sluitertijd te fotograferen. Hierdoor komt er langer licht op de sensor, waardoor het ‘beter’ belicht wordt. Echter bij snel bewegende objecten of mensen (en hardlopen wordt zeker gezien als snel bewegend) zal de foto meestal bewogen zijn.

Mijn enige optie voor vandaag was dus eigenlijk om dit te slikken en niet perfecte foto’s te produceren. Mocht je je dus missen op de foto’s? Sorry, het lag niet aan jou!

Wil je volgend jaar meedoen? Kijk dan op de website van de nieuwjaarsloop voor meer info.

Ow, en mijn vriendin Janetta? Die liep ca 10 minuten sneller dan haar PR, wat haar een zeer respectabele 3e plaats bij de dames op de halve marathon opleverde. De topper!

 

Geniet en deel!
 • Twitter
 • Facebook
 • email
 • LinkedIn
 • Google Bookmarks

  2 Responses

  1. 2075

   Hallo JeanPaul,
   Ondanks alles, hele mooie fotos. Prima opgelost zo.
   En je vriendin is een echte kanjer.
   Je PR zo aan diggelen lopen is fantastisch.
   Overigens…… die 2 mensen die met haar meeliepen zijn ook tot het uiter-uiter-uiterste gegaan.
   De dame liep 2.04 min. van haar PR en ik heb er 2.34 min. vanaf geknabbeld.
   En dat vond ik ook super van mezelf. Maar het mooiste waren de constante km-tijden.
   Ik heb geprobeerd tussen de 4.30 en 4.35 min/km te lopen.
   2x zat ik er net boven en 3x er onder met een gemiddelde van 4.32 min/km.
   Al met al een hele mooie, prachtige loop met superpositivo die een kilometer voor de finish nog niet wist dat ze onder de 1.40 zou lopen.
   Maar toen vond ze het een prachtig begin van 2016.

   Groeten en succes met je fotografie,
   “2075”

   • Jean-Paul

    Hoi ‘2075’ ☺,

    Het is van iedereen een prachtige prestatie om zo’n loop mee te doen. Jezelf blijven uitdagen en doorzetten blijft een must. Dit geldt ook voor fotografie. Tegenslagen horen er bij, de manier van omgang bepaalt de uitkomst.

    Dank voor de opbeurende woorden. Het wordt gewaardeerd.
    Jullie gefeliciteerd met het resultaat. Erg knap!

    Groetjes en wellicht tot snel,

    Jean-Paul

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *