Herfst in het Moezelgebied

geplaatst in: Fototrip, Leekfoto | 0

De laatste dagen van november tikken weg. Herfst in het Moezelgebied.
De ultieme plek om wandelen, historie, klimmen, fotografie en genieten bij elkaar te brengen.

Al snel bleek dat het een uitdaging zou gaan worden om alles, in de regio Moselkern, goed op de foto te krijgen. Druilerig weer, veel bewolking en af en toe een spatje regen maken het lastig om mooie, ‘vrolijke’  landschapsfoto’s te maken en in de bossen is het al snel te donker om de werkelijke kleur te ‘vangen’.

Om het probleem van te witte lucht op te lossen, kun je er voor kiezen om wat creatiever om te gaan met de beeldindeling. Ook een detailopname kan meer kleur in je compositie brengen.

IMG_6046_Leekfotoiso100 – 1/40s F/5,6

In de bossen kun je de ISO waarde dan wat aanpassen naar bijvoorbeeld 400 of 800. Je moet hier wel voorzichtig mee zijn, daar de foto anders snel ‘korrelig’ wordt. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel! Door de lagere lichtintensiteit wordt stromend water niet ‘bevroren’, maar lijkt het meer op een waas waardoor het beweging uitstraalt.

Maar niet alleen met een spiegelreflexcamera kun je mooie foto’s maken. Ook met de camera van je telefoon kun je heel creatieve beelden schieten. Hieronder is een voorbeeld van een mysterieuze foto, gemaakt met een Iphone5, in combinatie met het ‘transfer-kleurfilter’ om de kleur wat minder flets te maken. Het ‘transfer-filter’ is een standaardoptie in het opnamescherm.

IMG_1478_Leekfotoiso50 – 1/2262s F/2,4

’s Avonds is het zeker aan te raden om een statief te gebruiken, zelf had ik deze niet bij me zodat ik andere oplossingen moest zoeken. De EOS 650D heeft een instelling, waarbij de camera 4 foto’s maakt en daarmee ‘middelt’, zodat er het meest scherpe resultaat uitkomt. Zelf gebruik ik deze functie zo min mogelijk omdat het beeld toch iets onscherp lijkt te worden. Een lantaarnpaal, muurtje of een ander vast object kan net voldoende steun geven om tussen de 1/10 en 1/60 seconde toch het gewenste resultaat te verkrijgen. Zelf probeer ik daarbij nog mijn ademhaling en hartslag dusdanig te controleren dat dit in combinatie met de ‘driehoekshouding’ (schouderbreed staan en de ellebogen tegen het lichaam om zo stabiel mogelijk te staan) er voor zorgt dat ik zo min mogelijk beweeg.

IMG_6267_Leekfotoiso2000 – 1/160sec F/5,6

IMG_6322_Leekfoto

iso4000 – 1/80sec F/5,6

Om wat meer indrukken van eventuele mogelijkheden te krijgen, hier beneden nog enkele voorbeelden van het creatief gebruik van de beeldruimte. Laat minder optimale weersomstandigheden in je voordeel werken in plaats van niet fotograferen.
Toch nog een geslaagde fototrip!

IMG_6090_Leekfotoiso200 – 1/50sec F/5,6

IMG_6206_Leekfoto

iso100 – 1/160sec F/13

IMG_6002_Leekfoto

iso125 – 1/30sec F/5,6

IMG_6246_Leekfoto

iso125 – 1/40sec F/5,6

Geniet en deel!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *